Mittwoch, Februar 19, 2014

Wyabaugebiet DO Ribera del Duero


De best Wyabaugebiet in Spanien?
Naja, do gönd meinige usenand für die einte isch es und für die andere isch es nöd!

Minere meinig bruchts überall zwei sache zum Erfolg "Qualität und es verdammts guets  Marketing" und Ribera del Duero hät beides.

Ob allei das Ribera del Duero zum best Wyabaugebiet vo Spanie macht?
Die Wahrheit isch, Experte sind sich nöd einig.

Tja, ob Ribera del Duero die best isch oder nöd, isch mir persöndlich recht glich!
Für mi isch nur wichtig das Qualität stimmt und de Wy zum vernüftige Pris verkauft wird.

Das Ribera del Duero zu dä beste vo Spanie (au Weltwit) göhrt isch meh als sicher, aber die best? hmmm.......

Wa denket Ihr?

 
Die spanische DO (Denominacion de Origen) Ribera del Duero, wa so viel bedütet wie "Ufern des Duero" liet i de grosse Wybauregion Kastilien-Leon (spanisch=Castilla y Leon)  im Nordwest Spanien, c.a. 150 km nördlich vo Madrid und östlich vo de Stadt Valladolid (Die Stadt isch übrigens im Mittelalter einiger Zit die Hauptstadt Spanie gsie und isch hüt noh Hauptstadt vo Castilla y Leon) .

Das  Abaugebiet Ribera del Duero isch 1982 mit dem DO Status klassifiziert worde .











Die Region hät e Rebflächi vo ca. 21.000 Hektare  und produziert c.a 60.000 Hektoliter,
95% sind Rotwy,die Zahle variieret jöhrlich. Das ganze wird ufteilt uf 268(das sind Zahle wo de Consejo Regulador im 2013 bekannt geh hät) Bodegas.

Die Bodentype (Sandig, kalkstein und Lehmig)  variieret  stark, isch au de grund wieso i de Region so viel verschiedeni  Wystilistike und Qualitäte herrschet .

Die Wyberg lieget zwischet  700 und 1000 meter.

Das Klima isch kontinental aber au mediterran geprägt und da bedütet so viel wie, warmi, trokeni Sommer und sehr kalte Winter.

In Ribera del Duero dominiert die Rebsorte Tempranillo, jedi rotwy Fläsche muess   mindestens mit 75% Tempranillo abgefüllt werde oder die Flasche chönd nöd als DO Ribera del Duero vermarktet werde.

In Ribera wird die Tempranillo au Tinto Fino oder Tinta del Pais genannt.

Die Profis sind de meinig  das die beste Wy us de Region sich nöd muend vo de grossartige Rotwy us de DOC Rioja verstecke. Dä Wyliebhaber hät da au gemerkt und so isch die Nachfrag nach Wy us de Region Ribera del Duero dütlich gstiege.

Die Wy werdet in erste Linie us Tempranillo gekeltert aber sit einiger Zit chömet Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot und Garnacha verstärkt dazue.

Die Rotwy werdet i de Regel im Barrique usbaut, erlaubt sind nur Fässer mit maximal 300Liter Fassigsvermöge, verwendet werdet in erschter Linie Fässer us amerikanische Eiche,seltener sind französische Fässer, teilweise aber au mit Ostblock Eiche (Tschechien, Slowakei, etc.)

Die Rotwy chöntme viellicht so definiere, jungi Rotwy sind vonere Kirschrot- mit blau oder violetten Ton geprägt, Aroma vo rifi Frücht, wildi Beeri und genueg Tannine isch vorhande.

Im Gaume vollmundig und meistens mit usgewogeni Säure usgestattet. Rifi wy zeiget au Aroma vo Gewürz, Leder, Holz und dä Tanningehalt isch niedriger.

In Ribera wird au Wisswy und Rosé produziert, in erste Linie wird Wisswy us de Rebsorte Albillo und Sauvignon Blanc produziert. Allerdings dörf nur Wy us de Rebsorte Albillo als DO Ribera del Duero vermarktet werde.

Als Qualitätssiegel träget alli Fläsche en fälschigssicheres Etikett, mitemene Kontrollnummere.

          Rosado (Rosé)               Joven                 Crianza                Reseva           Gran Reserva

 

Usbaumethode für Wy in Ribera del Duero

Jung Wy, Semicrianza oder Roble

Wy  wo weniger als 12 Monat oder kei Holz berührt händ.

Crianza

Zwei Johr Usbau, mindestens ein Johr i Barriques und de Rest i de Fläsche.

Reserva

Drü Johr Usbau, mindestens ein Johr i Barriques und de Rest i de Fläsche.

Gran Reserva

Füf Johr Usbau, mindestens zwei Johr i Barriques und de Rest i de Fläsche.

 
 Zur Info:

De begriff Semicrianza  oder Roble sind inofizielli begriff, de Consejo Regulador (Kontrollrat der Region) Anerkennt die zwei begriff nöd aber verbote sinds au nöd.








De Vinonaut

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen