Mittwoch, Januar 08, 2014

Spanien, Tempranillo & Co


Sali Zäme

Hüt mag i über a paar vo minera lieblings Rebsorte vo Spanien z´verzähle.

Tempranillo

Die wohl wichtigste Rebsorte in Spanie. Wird fast im ganz Spanie abaut. Me kennt sie au unter anderi Näme z.B. Tinta del pais, Tinta fina, Cencibel oder Ull de Llebre. Tempranillo rift relativ frühe, us dem Grund au de Name Tempranillo was so viel heisst wie "frühe" uf Spanisch. Sie isch echli afällig uf Pilzkrankeite. Beeri händ e kräftigi Schale, sind blauschwarz und mittelgross.

D'Wy wo us dere Rebsorte kelteret werdet sind dunkel und schmöcket nach Wald- und Himbeeri, Kirsch und Pflume. Wenns im Holz usbaut werdet denn chönds en sehr guete Rifpotential erreiche. Ihre nöd allzu hochi Süri macht sie frisch und lebendig. Balsamischi Note, Teer, Fleisch und Tabak sind au typisch Note, Vanille chunt au vor wenn de Wy in Holz usbaut wird. Am Gaume sinds present und saftig im Alter werdets weich und samtig. Momentan sind mini lieblings Wy us Tempranillo: Alion 2004 und Castillo Ygay Reserva Especial 2004.

Garnacha

Garnacha isch momentan die Meist abbaute Rebsorte in Spanie. Sie chan unter recht schwierige Bedingige hochi Erträg erbringe.
Beeri sind mittelgross händ e dünni Schale und sinddunkelblau/ violett. Sie gebet recht alkoholstarki Wy. D´Wy chönd schmöcke noch riefi roti Beeri und süessi Gwürz. D'Wy händ e dezenti agnehmi Süri. Am Gaume sinds voll und weich geprägt von mittelkräfitge Tannine. Us de Garnacha werdet gern Rosé gekeltert. Momentan sind mini lieblings Wy us Garnacha: Las Rocas Viñas Viejas 2009 und Garnacha de Fuego 2009.

Mencia

Die Rebsorte isch im Nord-West Spanie heimisch, genau gsait ide D.O. Bierzo und im galizische Valdeorras. Unter Profis giltet sie als grosse Qualitätsträger vo de Zuekunft. Mecia wird fast immer reinsortig gekeltert.


Sie isch empfindlich geg z'viel Sunne isch aber au afällig für Fulnis. In kühle Gebiet bringt sie gueti, strukturierti Wy mitne Bouquet vo roti Frücht, Fruchtgummi, Kirsch und au nach Krüter chönds schmöcke. Sie händ en guet rif Potenzial im Holz troz ihri moderati Süri und wenig Tannine. Am Gaume sind sie saftig frisch und samtig. Mencia isch e Trubesorte dass de Bode sehr guet chan wiederspiegel und drum chönt sie au Mineralisch wirke. Momentan isch min lieblings Wy us Mencia: Petalos de Bierzo 2009.

Monastrell

Monastrell, in Südfrankrich au als Mourvedre bekannt. In Spanie isch sie in Alicante und Murcia stark verbreitet aber me chönt sie au i anderne Teils Spanie treffe z.B. Cataluña, Castilla la Mancha oder Valencia. Sie verträg hochi Temperature und sehr trockeni Böde.
Sie isch chli und hät e dicki Schale. Sie liefert tüfroti Wy mit viel Körper. Nach Brombeeri, Himbeeri, Pflume und Kirsch chönt sie schmöcke aber au bluemig, würzigi und lakrizige Note chönt mo do au treffe. Die liecht süsslichi Tannin-Struktur isch nöd all zu sehr usprägt. Sie ergänzt sich guet mit Tempranillo Bobal und anderi internationali Sorte. Momentan isch min lieblings Wy us Monastrel: Hecula 2010.
 
So, das isch es! hoff ihr chönd was damit afange.
 
Saludos
Dä Vinonaut

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